Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Naproksen

Naproksen

Što je Naproksen: Osnovne Informacije o Lijeku

Naproksen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAIL) koji se široko koristi za ublažavanje raznih vrsta boli, uključujući bolove u mišićima, glavobolje, zubobolje, menstrualne bolove te bolove u zglobovima kao što su oni povezani s artritisom. Njegova glavna funkcija je smanjenje upale, boli i groznice inhibicijom enzima poznatih kao ciklooksigenaze (COX-1 i COX-2), koji su ključni u proizvodnji prostaglandina – tvari koje pridonose upalama i bolovima.

Kao i mnogi drugi lijekovi iz ove skupine, naproksen se može naći u raznim oblicima, uključujući tablete, suspenzije, produženo oslobađajuće tablete i topikalne oblike. Doziranje ovog protuupalnog lijeka ovisi o starosti, težini simptoma i specifičnoj indikaciji za koju se koristi. Lijek je dostupan kako u oblicima koji se izdaju isključivo na recept, tako i u nižim dozama koje se mogu kupiti bez recepta.

Vitalno je istaknuti da bolesnici prije započinjanja terapije ovim nesteroidnim protuupalnim lijekom trebaju potražiti savjet medicinskog stručnjaka, osobito ukoliko boluju od postojećih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, ulkus želuca, krvarenje ili renalne patologije.

Prednosti i rizici uzimanja ovog lijeka trebaju se pažljivo vagati u kontekstu pojedinačnog pacijenta. Ako se lijek iz skupine NSAID-a koristi dulje vrijeme ili u većim dozama, to može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja kao što su srčani udar ili moždani udar, te stoga praćenje od strane zdravstvenog profesionalca postaje još važnije.

Ovaj lijek ističe se među NSAIL lijekovima zbog svog dugog poluživota, što omogućava manju učestalost doziranja u usporedbi s nekim drugim lijekovima iste klase. To može biti korisno za poboljšanje pridržavanja terapijskih uputa od strane pacijenata, budući da je potrebno manje doza tokom dana. Kada se propisuje, važno je uputiti pacijente o pravilnom načinu uzimanja lijeka, idealno s hranom ili mlijekom kako bi se smanjio rizik od gastrointestinalnih nuspojava.

Primjena Naproksena u Liječenju Bolova i Upala

Naproksen se primjenjuje u liječenju različitih oblika bolova i upalnih stanja zbog svojih izraženih protuupalnih svojstava. Jedno od glavnih područja upotrebe naproksena je liječenje simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, gdje svojim djelovanjem pomaže u smanjenju ukočenosti zglobova, otoka i boli, što značajno poboljšava kvalitetu života pacijenata koji boluju od ovih kroničnih bolesti. Također, njegova efikasnost se vidi u terapiji akutnih bolnih stanja kao što su sportske ozljede, gdje ublažava bol i upalu mišića i tetiva, te sprječava formiranje edema.

U ginekologiji, često se koristi lijek protiv bolova za ublažavanje dismenoreje, tj. bolnih menstruacija. bolnih menstruacija, gdje zbog svojih antiprostaglandinskih svojstava smanjuje kontrakcije maternice i povezanu bol.

Također, efektivno se koristi u liječenju akutnih migrena, smanjujući intenzitet glavobolje i pridružene simptome poput mučnine i osjetljivosti na svjetlo i zvuk.

Zbog svoje sposobnosti da djeluje kao analgetik i antipiretik, ovaj lijek se koristi i u terapiji blažih do umjerenih bolova, uključujući glavobolje, zubobolje te postoperativne boli. Osim toga, koristi se i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Pacijenti koji se podvrgavaju dentalnim procedurama često su upućeni na lijekove protiv upale i bolova kako bi se smanjili ti simptomi nakon zahvata.

Prilikom korištenja ovog protuupalnog lijeka, važno je poštovati preporučene doze i trajanje terapije kako bi se izbjeglo pretjerano izlaganje lijeku, što može dovesti do povećanog rizika od nuspojava. Kako bi se maksimizirao terapeutski učinak i minimalizirali rizici, liječnici često preporučuju upotrebu lijeka iz skupine nesteroidnih protuupalnih sredstava u najkraćem mogućem vremenskom periodu potrebnom za kontrolu simptoma. U slučajevima dugotrajne terapije, potrebno je redovito evaluirati pacijentovo stanje i potrebu za nastavkom uzimanja lijeka.

Mogući Nuspojave i Interakcije Naproksena

Kao i svi lijekovi, naproksen može izazvati niz nuspojava, a neke od njih mogu biti ozbiljne. Najčešće nuspojave uzimanja ovog NSAIL-a uključuju gastrointestinalne probleme kao što su žgaravica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, zatvor ili proljev. Postoji i povećani rizik od razvoja peptičkog ulkusa ili gastrointestinalnog krvarenja, posebno kod dugotrajne uporabe visokih doza. U rijetkim slučajevima, naproksen može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije, poput anafilaksije ili teških kožnih reakcija.

Kardiovaskularni rizici su također povezani s dugotrajnom uporabom ovog protuupalnog lijeka, uključujući povećanu vjerojatnost srčanog ili moždanog udara.

Njegov utjecaj na kardiovaskularni sustav posebno je zabrinjavajući kod pacijenata koji već imaju postojeće srčane probleme ili kod onih koji su skloni kardiovaskularnim bolestima.

Interakcije s drugim lijekovima su također potencijalni problem kod ovog protuupalnog lijeka. On može interagirati s raznim lijekovima, uključujući antikoagulanse, što može povećati rizik od krvarenja, kao i s drugim NSAIL-ima, što može pojačati negativne učinke na gastrointestinalni trakt. Također, taj protuupalni lijek može utjecati na učinkovitost lijekova protiv visokog krvnog tlaka te može biti problematičan kada se uzima zajedno s diureticima i inhibitorima enzima angiotenzin-konvertaze.

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija, važno je da pacijenti prije početka terapije tim protuupalnim lijekom konzultiraju liječnika, osobito ako već uzimaju druge lijekove ili imaju kronične zdravstvene probleme. Tijekom terapije ovim protuupalnim lijekom, preporučuje se redovito praćenje od strane zdravstvenih stručnjaka, kako bi se pravovremeno identificirale i adresirale bilo kakve nuspojave ili komplikacije. Pacijenti bi trebali biti upozoreni da bez odobrenja liječnika ne mijenjaju dozu ili prekidaju uzimanje lijeka, čak i ako se simptomi poboljšaju ili ako dožive neugodne reakcije.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: