Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Eritropoetin

Eritropoetin

Uloga Eritropoetina u Proizvodnji Crvenih Krvnih Stanica

Eritropoetin (EPO) ključni je hormon koji igra vitalnu ulogu u regulaciji proizvodnje crvenih krvnih stanica, poznatijih kao eritrociti. Proizvode ga uglavnom bubreg i u manjoj mjeri jetra, a njegovo oslobađanje stimulirano je niskom razinom kisika u krvi, stanju poznatom kao hipoksija. Kada tijelo osjeti smanjenu koncentraciju kisika, EPO signalizira koštanoj srži da poveća proizvodnju eritrocita, a time i sposobnost krvi da nosi kisik do svih tjelesnih stanica.

U procesu poznatom kao eritropoeza, eritropoetin se veže na svog receptora na površini predaka crvenih krvnih stanica, potičući njihovu proliferaciju, diferencijaciju i sazrijevanje. To je ključno za održavanje adekvatne razine eritrocita, što je neophodno za ispunjavanje fizioloških potreba organizma.

Bez dovoljne količine ovog hormona, koštana srž ne bi mogla adekvatno odgovoriti na tjelesne potrebe za kisikom, rezultirajući u stanju poznatom kao anemija.

Stoga, ravnoteža između proizvodnje i potrošnje ovog hormona koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica mora biti precizno usklađena, a njezino poremećavanje može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Na primjer, kod bolesti bubrega, gdje je proizvodnja EPO-a često smanjena, pacijenti mogu patiti od anemije zbog nedostatka ovog ključnog signalnog molekula. S druge strane, prekomjerna proizvodnja EPO-a može dovesti do policitemije, stanja u kojem je broj crvenih krvnih stanica previsok, što može uzrokovati zadebljanje krvi i povećati rizik od tromboze. Ovaj hormon, stoga, ima nezamjenjivu ulogu u održavanju ravnoteže crvenih krvnih stanica i općenito je neophodan za zdravlje i dobrobit cijelog organizma.

Eritropoetin kao Lijek u Terapiji Anemije

Upotreba eritropoetina kao terapeutskog sredstva u liječenju raznih oblika anemije predstavlja značajan medicinski napredak. U terapijskom kontekstu, posebno pročišćeni oblici ovog hormona ili njegovi rekombinantni oblici, nazivani rekombinantnim humanim eritropoetinom (rhEPO), koriste se za stimulaciju proizvodnje crvenih krvnih stanica u pacijenata čija je sposobnost prirodne proizvodnje EPO-a narušena zbog bolesti ili medicinskih tretmana.

Klinička primjena ovog hormona obuhvaća liječenje anemije uzrokovane kroničnim bolestima bubrega, gdje je smanjena endogena proizvodnja EPO-a zbog oštećenja bubrega. Također, koristi se u liječenju pacijenata koji se podvrgavaju kemoterapiji zbog raka, jer takvi tretmani mogu oštetiti koštanu srž i smanjiti proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Osim toga, rhEPO se upotrebljava i u liječenju pacijenata s HIV-om i onih koji se pripremaju za veće kirurške zahvate, kako bi se povećala razina crvenih krvnih stanica i smanjila potreba za transfuzijom krvi.

Primjena rekombinantnog čimbenika za poticanje stvaranja crvenih krvnih stanica zahtijeva pažljivo nadziranje kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije poput hipertenzije ili povećanog rizika od tromboze. Doziranje se mora pažljivo prilagoditi pojedinačnim potrebama pacijenta, uzimajući u obzir trenutnu razinu hemoglobina i ciljanu vrijednost koja je potrebna za optimalnu funkciju. Kroz kontrolirano davanje rhEPO-a, liječnici mogu značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata koji pate od anemije, vraćajući ih bliže fiziološkom stanju normalne proizvodnje eritrocita i olakšavajući simptome poput umora i slabosti koje anemija nosi sa sobom.

Zlouporaba Eritropoetina u Sportskim Doping Skandalima

Zlouporaba eritropoetina u svrhu povećanja sportskih performansi postala je izrazito rasprostranjen problem u svijetu sportskih doping skandala. Kako eritropoetin potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica, njegova nezakonita upotreba može dovesti do povećane razine hemoglobina i bolje sposobnosti krvi da prenosi kisik, što može znatno poboljšati izdržljivost sportaša, posebno u izdržljivim sportovima poput biciklizma, trčanja na duge staze ili skijaškog trčanja.

No, upotreba EPO-a u sportske svrhe nosi sa sobom visoke zdravstvene rizike. Zadebljanje krvi koje se javlja kao rezultat povećanja broja crvenih krvnih stanica može značajno povećati opasnost od tromboze, srčanih i moždanih udara, čime se ozbiljno ugrožava zdravlje sportaša.

Unatoč strogim kontrolama i naprednim metodama detekcije dopinga, neki sportaši i dalje riskiraju svoje zdravlje i karijeru u pokušaju da nezakonito poboljšaju svoje performanse.

Organizacije poput Svjetske antidopinške agencije (WADA) konstantno razvijaju nove testove i postupke kako bi osigurale pravovremeno otkrivanje zlouporabe EPO-a i drugih zabranjenih tvari. Edukacija sportaša i podizanje svijesti o opasnostima i posljedicama dopinga su ključni u borbi protiv ove pojave. Transparentnost i poštenje u sportu moraju biti prioritet, a zlouporaba supstanci koje potiču stvaranje crvenih krvnih stanica predstavlja direktno narušavanje tih temeljnih sportskih vrijednosti.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: