Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Tamsulosin

Tamsulosin

Primjena Tamsulosina u liječenju benigne hiperplazije prostate

Tamsulosin je lijek koji se primarno koristi u liječenju benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja koje je poznato i kao uvećanje prostate. Prostata je žlijezda koja okružuje mokraćnu cijev kod muškaraca, a njezino uvećanje može uzrokovati razne simptome povezane s mokrenjem, kao što su česta potreba za mokrenjem, noćno ustajanje radi mokrenja, slab mlaz urina, otežano započinjanje mokrenja ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura. Ovaj lijek spada u skupinu alfa blokatora, a svojim djelovanjem opušta mišiće u prostati i vratu mjehura, što olakšava protok urina i smanjuje simptome BHP-a.

Tamsulosin ima prednost u usporedbi s drugim alfa blokatorima jer je selektivniji za alfa-1A receptore, koji su najzastupljeniji u prostati, čime se minimizira utjecaj na krvni tlak i smanjuje rizik od niskog krvnog tlaka nakon ustajanja, poznatog kao ortostatska hipotenzija. Lijek se obično propisuje u obliku kapsula koje se uzimaju jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme svakog dana, kako bi se održala konstantna koncentracija lijeka u tijelu.

Terapija lijekom za olakšanje simptoma povećane prostate može značajno poboljšati kvalitetu života muškaraca koji se suočavaju s problemima benigne hiperplazije prostate, omogućujući im lakše i učestalije mokrenje bez prethodnih neugodnosti.

Važno je istaknuti da spomenuti lijek ne smanjuje prostatu, već se primjenjuje isključivo s ciljem ublažavanja simptoma povezanih s određenim stanjem prostate. U nekim slučajevima, može se koristiti i u kombinaciji s drugim lijekovima, kao što su inhibitori 5-alfa reduktaze, koji mogu utjecati na smanjenje volumena prostate. Također, ovaj lijek se može koristiti i kod muškaraca sa simptomima donjeg urinarnog trakta (LUTS) koji nisu direktno povezani s uvećanjem prostate. Prije početka terapije, liječnik će obaviti detaljan pregled i procijeniti je li lijek za liječenje uvećane prostate prikladan izbor za liječenje, uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike kao što su dobi pacijenta, simptomi, pridružene bolesti i individualni odgovor na liječenje.

Mogući nuspojave i upozorenja pri uzimanju Tamsulosina

Iako je Tamsulosin općenito dobro podnošljiv i učinkovit u liječenju simptoma benigne hiperplazije prostate, kao i svaki lijek, može uzrokovati nuspojave kod nekih pacijenata. Među češćim nuspojavama koje se mogu javiti su vrtoglavica, posebice pri naglom ustajanju, zbog čega se pacijentima savjetuje oprez prilikom mijenjanja položaja. Ostale nuspojave mogu uključivati glavobolju, osjećaj slabosti, začepljen nos ili rinitis, mučninu, povraćanje, proljev ili zatvor.

Posebna pažnja se mora obratiti na rijetke, ali ozbiljne nuspojave kao što je priapizam, dugotrajna i bolna erekcija koja nije povezana sa seksualnom stimulacijom i koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Tamsulosin može utjecati i na kvalitetu ejakulacije, što se manifestira smanjenim volumenom ejakulata ili njegovim izostankom, stanje poznato kao retrogradna ejakulacija.

Upozorenja pri uzimanju ovog lijeka za ublažavanje simptoma povećane prostate također uključuju mogućnost utjecaja na sindrom intraoperativnog flakastog irisa (IFIS), komplikaciju koja se može pojaviti tijekom operacije katarakte. Zbog toga je iznimno važno obavijestiti oftalmologa o uzimanju ovog lijeka prije planiranja očne operacije.

U slučaju da pacijent ima povijest niskog krvnog tlaka ili uzima lijekove za njegovo liječenje, potrebno je biti oprezan jer lijek propisan za olakšavanje mokrenja kod povećane prostate može pojačati efekte hipotenzije. Osim toga, bolesnici s teškim bubrežnim ili jetrenim oštećenjima trebaju koristiti lijek s oprezom, prilagođavajući dozu prema uputama liječnika.

Prije početka terapije lijekom, važno je da liječnik detaljno upozna pacijenta s mogućim nuspojavama i upozorenjima kako bi se osigurala sigurna i informirana upotreba. U slučaju da se pojave nuspojave, preporučuje se konzultacija s liječnikom koji može procijeniti je li potrebno prilagoditi dozu ili promijeniti terapijski pristup.

Interakcije Tamsulosina s drugim lijekovima i supstancijama

Interakcije lijekova su važan aspekt u terapiji bilo kojeg stanja, a Tamsulosin nije iznimka. Ovaj lijek može ulaziti u interakcije s različitim lijekovima i supstancama, što može utjecati na njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Posebnu pažnju treba posvetiti ako pacijent već uzima druge alfa blokatore, lijekove za snižavanje krvnog tlaka, ili inhibitori fosfodiesteraze tipa 5, koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije. Kombinacija ovih lijekova s Tamsulosinom može dovesti do značajnijeg sniženja krvnog tlaka, što može uzrokovati simptome kao što su vrtoglavica ili čak onesvijestiti.

Osim toga, treba biti oprezan pri istovremenom uzimanju lijekova koji inhibiraju enzim CYP3A4, poput nekih antivirusnih lijekova, antifungalnih lijekova i antibiotika.

Ti lijekovi mogu povećati razinu aktivne tvari za liječenje povećane prostate u krvi, potencijalno povećavajući rizik od nuspojava. S druge strane, lijekovi koji induciraju CYP3A4, kao što su neki antikonvulzivi i rifampicin, mogu smanjiti učinkovitost lijeka koji djeluje na alfa-adrenergičke receptore, čime se smanjuje terapijski učinak.

Pacijenti koji uzimaju lijekove poznate kao inhibitori serotoninskog unosa ili antidepresivi, također bi trebali obavijestiti svog liječnika, jer postoji mogućnost serotoninskog sindroma, koji se može manifestirati povećanjem krvnog tlaka, ubrzanim radom srca i drugim simptomima.

Zbog svega navedenog, ključno je da se prije početka uzimanja lijeka za olakšavanje problema s prostatom provjeri cijela lista lijekova koje pacijent već koristi, uključujući i bezreceptne lijekove, vitaminske dodatke i biljne preparate. Redovita komunikacija s liječnikom i farmaceutom može pomoći u identifikaciji mogućih interakcija te osigurati sigurnu i učinkovitu upotrebu ovog lijeka.

Kada je riječ o interakcijama s hranom i pićem, generalno nema specifičnih ograničenja, ali se preporučuje izbjegavanje alkohola jer može pojačati neke nuspojave kao što su vrtoglavica i osjećaj slabosti. Također, poželjno je uzimati lijek nakon obroka kako bi se smanjila mogućnost probavnih smetnji.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: