Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Ivermectin

Ivermectin

Ivermectin kao lijek protiv parazitskih infekcija

Ivermectin je lijek koji je prvenstveno razvijen za liječenje širokog spektra parazitskih infekcija. Od svojeg otkrića 1970-ih godina prošlog stoljeća, ovaj antiparazitik stekao je značajnu popularnost zbog svoje učinkovitosti u borbi protiv bolesti poput onchocerciasis (riječna sljepoća), strongyloidiasis i elefantijaza, uzrokovanih različitim vrstama parazitskih crva. Osim toga, u veterinariji se koristi za tretiranje parazitskih napada kod životinja, primjerice kod pasa i mačaka za borbu protiv srčanog crva.

Njegova primjena je posebno važna u tropskim i subtropskim područjima gdje su parazitske infekcije česte i gdje ovaj lijek pomaže u smanjenju incidencije i širenja parazitskih bolesti među populacijama.

Učinkovitost ivermectina proizlazi iz njegove sposobnosti da paralizira i ubije parazite, a radi tako što ometa normalnu funkciju živčanog sustava parazita. To čini interakcijom s kanalima za klor u stanicama parazita, što dovodi do povećanja propusnosti stanične membrane za klorione, paralize i na koncu smrti parazita.

Lijek se obično primjenjuje oralno i ima prednost u tome što se dobro podnosi, s relativno malim brojem nuspojava, što je čini sigurnom opcijom za masovnu distribuciju u programima kontrole parazita. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila je ovaj antiparazitni lijek na svoj popis esencijalnih lijekova, potvrđujući njegovu važnost za javno zdravlje.

Važno je istaknuti da uspjeh terapije lijekom protiv parazita ovisi o preciznoj dijagnostici parazitske infekcije i utvrđivanju pravilne doze koja se mijenja s obzirom na vrstu parazita, ozbiljnost bolesti i tjelesnu težinu oboljele osobe. Također, lijek se mora koristiti pod nadzorom zdravstvenog radnika, kako bi se osiguralo pravilno liječenje i minimizirala rizika od nuspojava.

Kontroverze i istraživanja o upotrebi Ivermectina u liječenju COVID-19

Od pojave pandemije COVID-19, ivermectin je privukao međunarodnu pažnju kao potencijalni tretman za ovu bolest, što je rezultiralo brojnim kontroverzama i raspravama u znanstvenoj zajednici i javnosti. Neki rani laboratorijski testovi sugerirali su da bi ovaj lijek mogao imati antiviralna svojstva koja bi bila korisna protiv SARS-CoV-2 virusa, što je potaknulo daljnja klinička istraživanja kako bi se utvrdila njegova efikasnost i sigurnost u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19.

Međutim, rezultati tih istraživanja su pokazali mješovite rezultate. Neka istraživanja su sugerirala moguću korist od upotrebe ivermectina, dok su druga pokazala malo ili nimalo kliničkog poboljšanja kod pacijenata.

Ove nekonzistentnosti u rezultatima doveli su do različitih smjernica i preporuka od strane zdravstvenih autoriteta. Svjetska zdravstvena organizacija i većina regulatornih agencija poput Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) preporučuju upotrebu ovog antiparazitnog lijeka za COVID-19 samo unutar kliničkih ispitivanja, dok neki liječnici i pacijenti zagovaraju njegovu širu primjenu.

U središtu kontroverze je i širenje dezinformacija te neovlaštena upotreba određenog antiparazitnog lijeka, posebice u formulacijama koje nisu predviđene za uporabu kod ljudi, što je rezultiralo zdravstvenim komplikacijama i potencijalno opasnim situacijama. Stoga, stručnjaci naglašavaju važnost rigoroznih, dobro dizajniranih kliničkih studija kako bi se definitivno potvrdila ili odbacila korist i sigurnost ovog antiparazitskog lijeka kao terapije za COVID-19, te se protive njegovoj nekritičkoj upotrebi izvan odobrenih medicinskih protokola.

Pravilna doziranja i mogući nuspojave Ivermectina

Kod primjene ivermectina, kao i kod svih lijekova, ključno je pridržavanje preporučenih doziranja kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost i smanjio rizik od nuspojava. Doziranje ivermectina varira ovisno o vrsti i težini infekcije, težini pacijenta i drugim specifičnim faktorima. Liječnici će obično odrediti dozu temeljenu na težini pacijenta izraženu u miligramima po kilogramu tjelesne težine. Važno je naglasiti da pacijenti nikada ne bi trebali samo-liječiti ili mijenjati dozu bez konzultacija sa zdravstvenim stručnjakom.

Taj lijek se generalno smatra sigurnim kada se koristi prema uputama. Međutim, kao i svi lijekovi, može izazvati nuspojave.

Najčešće nuspojave uključuju gastrointestinalne simptome poput mučnine, povraćanja, proljeva i anoreksije, ali i umor, vrtoglavicu, svrbež i osipe. U rijetkim slučajevima moguće su ozbiljnije reakcije, poput neuroloških poremećaja, koje zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju. Posebno se ističe oprez pri propisivanju ovog antiparazitnog lijeka osobama s teškim bolestima jetre, budući da se lijek metabolizira u jetri, a abnormalna funkcija jetre može utjecati na metabolizam lijeka i povećati rizik od nuspojava.

Pridržavanje uputa i preporuka zdravstvenih stručnjaka je od suštinske važnosti pri korištenju ovog antiparazitika kako bi se spriječile neželjene posljedice. Pacijenti bi trebali biti temeljito informirani o mogućim nuspojavama i poduzeti odgovarajuće korake za njihovo praćenje. Nadalje, kontinuirani nadzor i istraživanja od strane medicinskih tijela osiguravaju da su upute za doziranje i sigurnost lijeka ažurne i temeljene na najnovijim znanstvenim spoznajama.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: