Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Clopidogrel

Clopidogrel

Mehanizam djelovanja Clopidogrela

Clopidogrel je antiplateletni lijek koji se koristi za sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka, što ga čini ključnim u liječenju raznih kardiovaskularnih stanja. Njegov mehanizam djelovanja temelji se na inhibiciji agregacije trombocita, što je proces zgrušavanja krvi. Aktivni metabolit clopidogrela selektivno se veže za P2Y12, podtip ADP receptora na membrani trombocita. Kada je ADP vezan za ove receptore, dolazi do aktivacije glikoproteina GPIIb/IIIa na površini trombocita, što rezultira promjenom oblika trombocita i njihovim međusobnim povezivanjem (agregacijom).

Ova tvar je prolijek, što znači da se tek nakon metabolizma u jetri pretvara u svoj aktivni oblik.

Ovaj proces je ovisan o enzimu CYP2C19, koji ima genetske varijante koje utječu na razinu aktivnosti enzima i time i na učinkovitost antitrombocitnog lijeka. Osim ADP receptora, ovaj lijek također inhibira vezanje fibrinogena i drugih adhezivnih molekula na GPIIb/IIIa receptore, dodatno sprječavajući trombocite da se grupiraju i formiraju ugrušak.

Dugotrajnom primjenom, ovaj antitrombotički lijek značajno smanjuje rizik od aterotrombotičkih događaja, kao što su srčani i moždani udar, osobito kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom ili onih koji su podvrgnuti operaciji ugradnje stenta. Njegov učinak može biti pojačan kada se koristi u kombinaciji s aspirinom, još jednim antiplateletnim sredstvom, stvarajući snažniju zaštitu protiv stvaranja krvnih ugrušaka. Međutim, važno je napomenuti da iako ovaj lijek ima značajne prednosti u prevenciji tromboze, njegova upotreba mora biti pažljivo procijenjena zbog potencijalnog rizika od krvarenja i drugih nuspojava.

Klinička primjena i indikacije za Clopidogrel

Klinička primjena clopidogrela obuhvaća širok spektar indikacija gdje je prevencija tromboembolijskih događaja od iznimne važnosti. Kao esencijalni lijek u terapiji kardiovaskularnih bolesti, clopidogrel je najčešće propisivan pacijentima koji su pretrpjeli akutni koronarni sindrom, bilo da je riječ o nestabilnoj angini pektoris ili infarktu miokarda bez ST elevacije (NSTEMI). U tim slučajevima, koristi se kao dio dvojne antiplateletne terapije, u kombinaciji s aspirinom, s ciljem smanjenja rizika od ponovne okluzije koronarne arterije i poboljšanja kliničkih ishoda kod pacijenata.

Osim toga, lijek nalazi svoju upotrebu kod pacijenata nakon perkutanih koronarnih intervencija (PCI) sa stentom, gdje doprinosi prevenciji stent tromboze, fenomena koji može imati ozbiljne ili čak fatalne rezultate ukoliko dođe do zatvaranja arterije stentom.

U ovoj populaciji pacijenata, standardna terapija koja se primjenjuje u periodu koji može varirati od nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o vrsti stenta i kliničkom statusu bolesnika, jest lijek koji sprečava zgrušavanje krvi.

Pacijenti s perifernom arterijskom bolešću također mogu imati koristi od terapije ovim antitrombocitnim lijekom, budući da lijek efikasno smanjuje rizik od kardiovaskularnih događaja, kao što su srčani udar ili moždani udar. Taj lijek se preporučuje i kao alternativa aspirinu u slučajevima kada pacijenti nisu u mogućnosti uzimati aspirin zbog preosjetljivosti ili intolerancije.

Važno je istaknuti da se prilikom propisivanja ovog antitrombocitnog lijeka moraju uzeti u obzir individualne karakteristike pacijenta, uključujući njihovu genetsku predispoziciju, postojeće komorbiditete i potencijal za interakcije s drugim lijekovima. Procjena rizika i koristi od esencijalne je važnosti kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost liječenja i minimizirali mogući rizici povezani s krvarenjem.

Moguće nuspojave i interakcije lijeka Clopidogrel

Iako je clopidogrel ključan u prevenciji trombotičkih događaja, kao i svaki lijek, ima potencijal izazvati nuspojave. Najčešća nuspojava koja se povezuje s ovim lijekom je povećani rizik od krvarenja. To je posljedica njegove primarne funkcije koja je inhibicija agregacije trombocita, što može rezultirati produženim vremenom krvarenja i poteškoćama u zaustavljanju krvarenja nakon ozljeda.

Manje uobičajene nuspojave obuhvaćaju gastrointestinalne probleme, glavobolju, vrtoglavicu, osip ili svrbež.

Osim nuspojava, clopidogrel može stupiti u interakcije s drugim lijekovima, što može umanjiti njegovu učinkovitost ili povećati rizik od komplikacija. Primjer interakcije je upotreba inhibitora protonske pumpe (npr. omeprazol), koji se često koriste za liječenje želučanih tegoba.

Ovi lijekovi mogu smanjiti aktivaciju ovog antitrombocitnog lijeka, čime se smanjuje njegova sposobnost sprječavanja zgrušavanja krvi. Stoga je bitno da medicinsko osoblje provjeri sve lijekove koje pacijent koristi prije propisivanja ovog antitrombocitnog sredstva kako bi se spriječile neželjene interakcije.

Pacijenti koji koriste lijek za razrjeđivanje krvi trebaju biti pod redovitim nadzorom kako bi se pravovremeno identificirale i riješile bilo kakve nuspojave ili komplikacije. U slučaju potrebe za kirurškim zahvatom, može biti potrebno privremeno prekinuti terapiju zbog rizika od krvarenja.

Odluka o prekidu i ponovnom pokretanju terapije treba biti temeljena na procjeni individualnog rizika i koristi za svakog pacijenta.

Pacijenti bi također trebali biti educirani o znakovima pretjeranog krvarenja, kao što su neobično dugo krvarenje iz manjih rana, krvarenje desni, crna ili katranasta stolica, ili prisutnost krvi u mokraći ili stolici. U slučaju takvih simptoma, obavezno je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom. Dobra komunikacija između pacijenta i zdravstvenog tima ključna je za sigurnu i učinkovitu upotrebu ovog lijeka protiv zgrušavanja krvi.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: