Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Amlodipin

Amlodipin

Što je Amlodipin? – Osnovne informacije o lijeku

Amlodipin je lijek koji pripada skupini lijekova poznatih kao kalcijevi antagonisti ili blokatori kalcijevih kanala. Ova vrsta lijeka koristi se prvenstveno za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzije) i angine pektoris, odnosno boli u prsima koja je rezultat smanjenog protoka krvi u srčanom mišiću. Također, amlodipin se može koristiti i za sprječavanje određenih vrsta boli u prsima i za poboljšanje sposobnosti vježbanja kod osoba s određenim kardiovaskularnim stanjima.

Aktivna tvar koja pripada dihidropiridinskoj klasi blokatora kalcijevih kanala djeluje na način da opušta krvne žile, čime se poboljšava protok krvi i smanjuje radno opterećenje srca.

Lijek se obično uzima jednom dnevno, a dostupan je u obliku tableta različitih doza, što omogućava prilagođavanje liječenja potrebama pojedinog pacijenta.

Kada se govori o farmakokinetici, ovaj lijek za snižavanje krvnog tlaka ima relativno dug poluživot, što znači da se njegovo djelovanje proteže kroz znatan period vremena. Zahvaljujući tome, može se primjenjivati jednom dnevno, što olakšava pridržavanje terapije za pacijente. Osim toga, lijek je generalno dobro toleriran među pacijentima, što ga čini popularnim izborom u liječenju hipertenzije i angine pektoris.

Važno je istaknuti da se ovaj lijek za snižavanje krvnog tlaka smije primjenjivati isključivo u skladu s uputama zdravstvenog stručnjaka te je ključno pridržavati se svih danih uputa za uporabu kako bi se ostvarili optimalni učinci liječenja i umanjila mogućnost pojave neželjenih reakcija. Liječenje ovim lijekom protiv visokog krvnog tlaka mora biti dio sveobuhvatnog pristupa liječenju, koji uključuje i zdrave životne navike, kao što su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

Kako Amlodipin djeluje na kardiovaskularni sustav?

Amlodipin svoje terapijsko djelovanje ostvaruje selektivnim inhibiranjem ulaska kalcijevih iona u glatke mišićne stanice krvnih žila preko L-tipa kalcijevih kanala. Kao rezultat tog mehanizma djelovanja, dolazi do opuštanja glatkih mišića, što izravno vodi do dilatacije, odnosno širenja arterijskih krvnih žila. To širenje krvnih žila ima za posljedicu smanjenje periferne vaskularne otpornosti, koje u konačnici vodi do smanjenja krvnog tlaka. Upravo zbog ovog učinka, amlodipin je osobito koristan u terapiji hipertenzije.

Značajan aspekt djelovanja ovog lijeka na kardiovaskularni sustav je njegova sposobnost da poboljša dotok krvi u koronarne arterije, što je posebno važno kod pacijenata koji pate od angine pektoris.

Osim što smanjuje krvni tlak, ovaj lijek posljedično smanjuje i potrebu srčanog mišića za kisikom, čime se mogu ublažiti ili spriječiti simptomi angine. Ovaj lijek također može imati preventivni učinak na epizode angine izazvane tjelesnim naporom, postajući ključan element u održavanju kvalitete života pacijenata s tim stanjem.

Budući da ne uzrokuje izraženu promjenu srčane frekvencije, ovaj lijek za snižavanje krvnog tlaka je prikladan za širok raspon pacijenata, uključujući one s varijabilnom srčanom dinamikom. Također, zbog svoje specifičnosti djelovanja i blagotvornog učinka na krvne žile, često se kombinira s drugim antihipertenzivima, omogućujući prilagodbu liječenja individualnim potrebama svakog pacijenta. Primjena ovog lijeka za snižavanje krvnog tlaka može doprinijeti zaštiti srca i krvnih žila na duži period, što može umanjiti opasnost od događaja poput infarkta i cerebrovaskularnih incidenata, što je značajno u upravljanju kroničnim visokim krvnim tlakom.

Moguće nuspojave i interakcije Amlodipina s drugim lijekovima

Unatoč širokoj primjeni i generalnoj sigurnosti, kao i svaki lijek, amlodipin može izazvati nuspojave kod nekih pacijenata. Najčešće nuspojave ovog lijeka uključuju glavobolju, oticanje nogu ili gležnjeva (periferni edem), umor i vrtoglavicu. Ovi simptomi su obično blagi i prolazni, no u slučaju da postanu izraženi ili dugotrajni, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Rjeđe, ali ozbiljnije nuspojave mogu uključivati palpitacije, teške alergijske reakcije i promjene u srčanom ritmu, stoga je važno pažljivo pratiti pacijentovu reakciju na lijek nakon početka liječenja.

Interakcije amlodipina s drugim lijekovima također su važna tema prilikom razmatranja terapije.

Na primjer, istovremena primjena s inhibitorima CYP3A4 (kao što su neki antimikotici i antibiotici) može povećati koncentraciju ovog lijeka za krvni tlak u krvi i time pojačati njegovo djelovanje i potencijalne nuspojave. Također, pacijenti koji uzimaju lijekove koji snižavaju krvni tlak ili imaju utjecaj na srčani ritam trebaju biti oprezni zbog mogućnosti aditivnog hipotenzivnog učinka.

Poseban oprez potreban je kod pacijenata s postojećim oboljenjima jetre jer se ovaj lijek za regulaciju krvnog tlaka metabolizira u jetri, stoga su mogućnosti za promjenu farmakokinetike i povećanje rizika od nuspojava moguće povećane. U takvim slučajevima, može biti nužno prilagoditi dozu lijeka.

Zbog potencijalnih interakcija i nuspojava, ključno je da se ovaj lijek za snižavanje krvnog tlaka koristi pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka, koji može procijeniti sve čimbenike rizika i prilagoditi liječenje tako da se maksimizira korist za pacijenta uz minimiziranje mogućih rizika. Pacijenti bi trebali obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimaju, uključujući bezreceptne lijekove, dodatke prehrani i biljne pripravke kako bi se izbjegle potencijalno štetne interakcije.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: